Tuesday, November 29, 2011

Are You Smarter Than Your 1st-4th Grader??

This week in Camp Grace, our campers competed in a Genesis review game of “Who Wants to be a Bible Scholar?”  At the end of class, they brought home a bookmark for their continued reading and study, which can also be found online, but there was no S’more Card for this week.  Instead, test your knowledge with these questions and see if you and your camper can answer them all (answers are at the end so you can check).  Did you miss a few more than you thought?  Improve your score and connect with your camper by studying the S’more Card together each week.  Look for the S’more Card at the end of class next week or online.  Let’s all “get some more of God”!

Question 1
We started the year studying about the Trinity.  The Trinity means that God is three persons in one.  He is God the Father, God the Son and _____________________.

A.    God the Creator.
B.     God the Holy Spirit.
C.     God the Big Guy in the Sky.
D.    God the Merciful.

Question 2
God created Adam and Eve to live in the Garden of Eden. He told them they could eat from any tree, except for the Tree of Knowledge of Good and Evil. Satan tempted Eve into eating fruit from this tree, and sinning for the first time. What was Satan disguised as?

A. Skunk
B. Seal
C. Salamander
D. Serpent

Question 3
Adam and Eve had two sons, one of whom killed the other out of jealousy and anger. What were their son's names, and who killed whom?

A. Abel and Caleb; Abel killed Caleb
B. Casey and Alex; Alex killed Casey
C. Abel and Cain; Cain killed Abel
D. Joseph and Judah; Joseph killed Judah

Question 4
The world was filled with evil, and God decided to destroy every living thing. He spared Noah and his family because Noah was righteous. God showed Noah and his family grace by saving them. What is grace?

A. Being given something you deserve
B. Getting whatever you want
C. Being given something you don't deserve
D. Being mean to someone else

Question 5
After Noah and his family came off of the ark, what was the first thing Noah did?

A. Built an altar and worshipped himself
B. Built a house for his family
C. Built an altar and worshipped God
D. Built a barn to put the animals in

Question 6
God created us to worship Him. To worship in truth means:

A. To worship in a town called Truth
B. To worship from the heart
C. To take a lie detector test before worshipping
D. To find the old Christian group, Truth, and ask if you can join

Question 7
God appeared to Abram and changed his name to Abraham, which means "Father of many nations," because God promised Abraham many descendants. How old was Abraham when God appeared to him?

A. 77 years old
B. 99 years old
C. 111 years old
D. 44 years old

Question 8
When Abraham and his nephew Lot had to separate ways, they had to decide how to divide the land. How did they make that decision?

A. Abraham was selfless and let Lot choose first, even though he would probably not get what he wanted
B. Abraham chose first because he was older
C. They raced on horses
D. They played paper-rock-scissors

Question 9
When God asked Abraham to sacrifice Isaac, Abraham:

A. Laughed and told God, "You must be kidding."
B. Packed up everything, left town, and tried to hide from God
C. Obeyed God's command because he loved and trusted God
D. Asked if he could sacrifice Lot instead

Question 10
Abraham sent his servant to his homeland to find a wife for Isaac. This servant displayed great Godly character in finding Isaac's wife. What was the name of this servant, and what was the name of the wife he found for Isaac?

A. Elliott and Rebekah
B. Eliezer and Rachel
C. Eric and Ruth
D. Eliezer and Rebekah

Question 11
Isaac and Rebekah had twin sons named Jacob and Esau. They were very different from one another, and Jacob was jealous of Esau. What did Jacob trick Esau into giving him?

A. Food
B. Birthright
C. Money
D. House

Question 12
Jacob left his family to live with his Uncle Laban. There he married Laban's daughters, Leah and Rachel, and had 12 children. God told him to return to his homeland, so Jacob obeyed. When he returned and saw Esau, he was humble and bowed to Esau. How did Esau respond?

A. He ran to Jacob and kissed him
B. He ran to Jacob and killed him
C. He turned his back to Jacob
D. He told Jacob to leave and never return

Question 13
After Satan tempted Eve and she sinned for the first time, what happened when God called to Adam and Eve?

 A. They ran up to Him and gave him a hug
 B. They hid from Him
 C. They played tag with Him
 D. They gave Him a piece of fruit from the Tree of Knowledge of Good and Evil

Question 14
Cain killed his brother Abel out of jealousy. What happened before Cain killed Abel?

A. God warned Cain not to let sin take control
B. Cain told God he was going to kill Abel
C. Cain was angry and threw a tantrum
D. Abel gave Cain a present

Question 15
When the world had become filled with evil, and God decided to destroy every living thing, He sent a flood to do this. Before he brought the flood, how long did he give the people to confess their sins and repent?

A. 100 years
B. 260 years
C. 120 years
D. 85 years

Question 16
After the flood, the first thing Noah did was worship God. God then made a covenant (promise) to never again destroy all living things with a flood. What did he leave us as the sign of His promise?

A. Clouds
B. Rainbows
C. Waterfalls
D. Earthquakes

Question 17
God told Abram to leave his family and everything behind to go to Canaan. A famine struck Canaan, and Abram was forced to go to Egypt. What did Abram do in Egypt that showed He did not trust in God?

A. Abram lied to the Egyptians and told them he was born in Egypt
B. Abram told his wife Sarai to steal food for them
C. Abram stole food because he was afraid
D. Abram lied to the Egyptians and told the pharaoh his wife Sarai was his sister

Question 18
When Lot was captured, Abram fought the army who had Lot and won. He freed Lot and got back everything that had been taken. Which king blessed Abram after his victory?

A. King of Sodom
B. Melchizedek
C. King of Salem
D. Kedorlaomer

Question 19
God blessed Abraham and Sarah in their old age with a son. They named him Isaac.  What does Isaac's name mean?

A. Sad
B. Funny
C. Laughter
D. Waiting

Question 20
When Abraham sent Eliezer to go to his homeland to look for a wife for Isaac, Eliezer obeyed all of Abraham's commands. Where did he meet Isaac's wife, Rebekah?

A. At a stream
B. In a courtyard
C. On a hill
D. At a well

Answers- 1)B    2)D   3)C   4)C    5)C   6) B   7)B   8)A   9)C   10)D   11) B    12) A  13)B   14)A   15)C   16) B   17) D   18) B   19)C   20) D



  2. Hey this is a children website!

  3. My name is victoria bayne